Μαγείρισσα πρώτων βοηθειών - το νέο βιβλίο της Μυρσίνης Λαμπράκη
Άλλη μια, μικρή και ευχάριστη, επίσημη πρώτη στη διαδρομή μου, σαν food blogger. Οι εκδόσεις Λιβάνη μου έστειλαν το νέο βιβλίο της Μυρσίνη Λαμπράκη, "Μαγείρισσα πρώτων βοηθειών", για να έχω την ευκαιρία να το διαβάσω πριν την παρουσίασή του, που γίνεται τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, 2011, στο βιβλιοπωλείο Ιανός.
Το διάβασα και γράφω τη γνώμη μου. 270 σελίδες, 123 συνταγές για εύκολα, αλλά και εντυπωσιακά, φαγητά και γλυκά και τις απαραίτητες συμβουλές για να οργανώσεις την κουζίνα και να διαχειριστείς σωστά τα τρόφιμα. Ενα βιβλίο, πολύ σωστά δομημένο στην ύλη και εύκολο στο ψάξιμο, με όμορφες φωτογραφίες προσιτού φαγητού που σε εμπνέει να δοκιμάσεις. Δεν σας είπα το καλύτερο: τιμή αγοράς στα βιβλιοπωλεία 15ευρώ και στο διαδίκτυο 13,50ευρώ!
Με το που το πήρα στα χέρια μου, παραμονή 28ης Οκτωβρίου, το έβαλα στο τραπέζι και του έριχνα κρυφές ματιές κάθε φορά που πέρναγα μπροστά του. Είχα δουλειές και δεν είχα χρόνο να το διαβάσω άμεσα. Σέβομαι πολύ την προσπάθεια τόσων ανθρώπων και κυρίως της μαγείρισσας να καταγράψει αυτό που θέλει σε ένα βιβλίο. Όταν έχω στα χέρια μου ένα βιβλίο μαγειρικής, θέλω να αφοσιωθώ σ'αυτό, να καταλάβω το μυαλό του συγγραφέα, να μετρήσω τις γνώσεις του, να αισθανθώ αν είναι ένα βιβλίο γραμμένο με φροντίδα για τον αναγνώστη του, ένα βιβλίο για να κάνει μια αναφορά ή ένα βιβλίο γραμμένο από επαγγελματία, γεμάτο γνώσεις μόνο.
Το φύλαξα για τον πρωϊνό καφέ της 28ης Οκτωβρίου. Το πήρα μαζί μου και του αφιέρωσα όλη την προσοχή μου. Και αποκαλύφθηκε. Η Μυρσίνη ήταν δίπλα μου και μου μιλούσε για τις συνήθειες που έχει στην κουζίνα του σπιτιού της. Πως διαχειρίζεται την κουζίνα της, από την αγορά των τροφίμων μέχρι το μαγείρεμα και την κατάψυξη έτοιμου φαγητού, για να έχει πάντα σπιτικό φαγητό στο λίγο χρόνο που έχει διαθέσιμο σαν σκληρά εργαζόμενη ελεύθερη επαγγελματίας. Πολλά από αυτά τα κάνω κι εγώ. Πολλά σημείωσα για να δοκιμάσω.
Οι γνώσεις της είναι εντυπωσιακά ψαγμένες. Περιλαμβάνει σημεία που δεν τα διαβάζεις εύκολα σε βιβλία και περιοδικά. Οι περισσότεροι ξέρουμε πως φουσκώνουμε τα όσπρια πριν το βράσιμο και αλλάζουμε τα νερά για να φύγουν οι ουσίες που προκαλούν φούσκωμα στη πέψη του φαγητού. Πόσοι ξέρουμε πως υπάρχουν μπαχαρικά που προσθέτουμε στο μαγείρεμα για να εξουδετερώσουμε το ανεπιθύμητο φούσκωμα; εγω το ήξερα και εντυπωσιάστηκα που το είδα γραμμένο.
Το έκλεινα και το άνοιγα σε ένα νέο κεφάλαιο και συνεχώς διάβαζα σωστά σημεία, πολύ καλά οργανωμένα ανά ενότητες: αυγά και ομελέτες, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες, λαχανικά και χόρτα, όσπρια, κεφτέδες και μπιφτέκια, κοτόπουλο, κρέας, ψάρια, πίτσες, πίτες και εύκολο ψωμί, σπιτικά γλυκά.
14 ενότητες, με μια ενότητα πολύ πρακτική, "Του κουτιού", με προτάσεις για φαγητά με κονσέρβες. Σε κάθε συνταγή έχει σημειώσεις χειρόγραφες, που σου ψιθυρίζουν κι άλλα μυστικά για να εξοικονομήσεις χρόνο ή να καταψύξεις έτοιμο φαγητό.
Συνήθιζα να καταψύχω έτοιμο φαγητό όταν παντρεύτηκα. Μαγείρευα κάθε Σάββατο, μοίραζα σε ατομικές μερίδες τα φαγητά και αποθήκευα ταπεράκια στον καταψύκτη. Ο φούρνος μικροκυμάτων ήταν απαραίτητος για το γρήγορο ξεπάγωμα φαγητού από έναν άντρα. Είχαμε διαφορετικά ωράρια εργασίας με τον σύζυγό μου και έπρεπε να τρώει μόνος του τα μεσημέρια. Σταμάτησα αυτήν την πρακτική, όταν μου είπε πως αισθάνεται πως τρώει σε ταβέρνα αντί για σπίτι και από τότε άφηνα φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, στην κατσαρόλα ή το φούρνο.
Μέχρι σήμερα έτσι μαγειρεύω, είναι θέμα επιλογής αλλά και συνήθειας αυτό. Σαφέστατα έχει περισσότερο κόπο να μαγειρεύεις κάθε μέρα από το να ξεπαγώνεις έτοιμες μερίδες. Το φούρνο μικροκυμάτων τον πέταξα. Η κόρη μου, πάλι, προτιμά να έχει έτοιμο φαγητό στην κατάψυξη, να το βγάζει το πρωϊ πριν φύγει για τη σχολή της και να το ζεσταίνει απλώς το βράδυ, που γυρίζει κουρασμένη, σε ένα φουρνάκι αντιστάσεων.
Αν χαρακτήριζα με μια λέξη το βιβλίο της Μυρσίνης θα ήταν "πλήρες". Είναι ένα βιβλίο που έχει συγκεντρώσει ό,τι χρειάζεται να ξέρει όποιος έχει αναλάβει την ευθύνη σωστής διατροφής του εαυτού του και της οικογένειάς του.
Απαραίτητο για τις νέες μαγείρισσες αλλά πιστεύω πως είναι πολύ χρήσιμο και για τις έμπειρες μαγείρισσες, γιατί εξηγεί, οργανώνει και διευκολύνει τη διαχείριση της κουζίνας.
Έκλεισα το βιβλίο και αποφάσισα πως αυτό θα είναι το πρώτο βιβλίο μαγειρικής της κόρης μου. Όλη η βασική γνώση διαχείρισης της κουζίνας σε ένα καλογραμμένο βιβλίο. Μυρσίνη, έχεις κάνει εξαιρετική δουλειά. Σ'ευχαριστώ πολύ!
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια


- ShareThis

Αν ψάχνετε δοκιμασμένες συνταγές μαζί με τη γνώση των τεχνικών μαγειρικής, καλωσορίσατε στο TasteFULL! Κάθε συνταγή είναι ένα μικρό μάθημα μαγειρικής. Αυτήν την εποχή, δοκιμάζω τις γνώσεις μου μαγειρεύοντας τις συνταγές στο ΒΗΜΑ Gourmet (και τις φυσικές αντοχές μου, επίσης). Ετοιμάζω το επόμενο βήμα του TasteFULL, που θα είναι μοναδικό και θα είναι η Ιθάκη μου. Ελπίζω να με κατανοείτε που αργώ να γράψω και να συνεχίζετε να νοιώθετε το TasteFULL δικό σας. Καλά μαγειρέματα!



Σχόλια
Βίκυ μου,
Το βιβλίο αυτό ... το διάβασα και το ξαναδιάβασα ... και θα συμφωνήσω σε όλα όσα γράφεις για αυτό.
Ειναι πραγματικά ένας άξιος "βοηθός" στη κουζίνα ... είτε είσαι έμπειρη είτε αρχάρια μαγείρισσα όπως και εσυ λές.
Μπράβο στην κα Λαμπράκη
http://www.saborconna.blogspot.com/