Banana bread - αρωματικό κέικ μπανάνας

Banana bread με cashews

Η Κατερίνα, μια καλή φίλη και ενεργή blogger, μου ζήτησε τη συνταγή για banana bread στο forum και μάλιστα την έκανε (και την έφαγαν) αυθημερόν. Ήθελε να το στολίσει και με γλάσο αλλά δεν έμαθα αν τελικά πρόλαβε. Χάρηκα όμως γιατί βρήκε τρόπο να μου δείξει φωτογραφία του γλυκού, βάζοντας link του σημείου ανάρτησης.

Παρακινήθηκα κι εγώ και έκρυψα τις 3 μπανάνες, πριν φύγουμε για Κέρκυρα, με σκοπό να φτιάξω το γλυκό όταν γυρίσουμε. Αυτή είναι η μόνη δυσκολία . Να έχεις 3 πολύ ώριμες μπανάνες. Όλη η εκτέλεση γίνεται στο χέρι, χωρίς χτύπημα, χωρίς μίξερ.

Πολύ εύκολη συνταγή για φοιτητές και φοιτήτριες. Τώρα που πλησιάζει η εξεταστική περίοδος και όλο και κάτι χρειάζονται που να ανεβάζει τη διάθεση και να ηρεμεί το πνεύμα. Να αναφέρω επίσης πως είναι πολύ χορταστικό. Ίσως γι'αυτό το λένε bread. Επίσης, είναι πολύ αφράτο, απίστευτα αρωματικό, ελαφρά υγρό και ταιριάζει πολύ με καρύδια (ή κάσιους ή αμύγδαλα).

Το μοναδικό σημείο προσοχής θα έλεγα ότι είναι το σωστό ψήσιμο. Ανεξάρτητα από το χρόνο που προτείνω συνεχίστε να ψήνετε μέχρι το ξύλινο καλαμάκι να βγαίνει τελείως καθαρό από το κέικ. Συνήθως έψηνα στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Αυτή τη φορά δοκίμασα πιο χαμηλή θερμοκρασία, στους 160βαθμούς και σε 1 και μισή ώρα ήταν έτοιμο.

Επίσης, Κατερίνα, μείωσα τη ζάχαρη στο 1/2 φλυτζάνι και ήταν καλή η γλυκύτητα.

Υλικά:

  • 1 κούπα καρύδια ψημένα (σε φούρνο 180 βαθμών για 7λεπτά ή σε βαρύ τηγάνι σε χαμηλή φωτιά)
  • 100γρ βούτυρο λυωμένο, θερμοκρασία δωματίου
  • 3 μέτριες μπανάνες πολύ ώριμες, λυωμένες με πηρούνι
  • 3 μέτρια αυγά χτυπημένα ελαφρά με πηρούνι
  • 1/2 κούπα buttermilk (ή γιαούρτι) 
  • 2 κούπες αλεύρι μαλακό  
  • 1/2 κούπα ζάχαρη λευκή  (ή 3/4 κούπας καστανή) 
  • 1 κουταλιά γλυκού baking σόδα 
  • 1  κουταλιά γλυκού baking powder 
  • 1/4  κουταλιά γλυκού αλάτι 
  • 1/2  κουταλιά γλυκού κανέλα

Εκτέλεση:

Ξεκινήστε πρώτα ετοιμάζοντας τα καρύδια. Το ψήσιμο κάνει διαφορά, αλλά αν βαριέστε παιδιά, δεν πειράζει, βάλτε τα άψητα. Αφού κρυώσουν, κόψτε τα με μαχαίρι σε μέτρια κομμάτια.

Ενώνετε σε μπολ τα υγρά υλικά (αυγά, ξινόγαλα ή γιαούρτι, μπανάνα, βούτυρο) ανακατεύοντας με σύρμα ή πηρούνι.

Ενώνετε σε άλλο μπολ τα στεγνά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, σόδα, baking powder, αλάτι, κανέλα). Γυρίστε το μπολ στο πλάι να μετατοπιστούν τα στεγνά υλικά και στο χώρο που έμεινε ρίξτε τα υγρά. Βοηθάει στο ανακάτεμα αυτό το κολπάκι.

Ανακάτεψε απαλά (με ξύλινη κουτάλα, σύρμα, πηρούνι) να βραχεί το μίγμα και να μην έχει σβώλους.

Ψήστε σε μακρόστενη φόρμα κεϊκ -βουτυρωμένη, αλευρωμένη, σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 1 ώρα, μέχρι ένα ξύλινο καλαμάκι να βγαίνει καθαρό από το γλυκό. Αφήστε για 10 λεπτά να σταθεί.

Βγάλτε από τη φόρμα και βάλτε το πάνω σε σχάρα για να κρυώσει. Αν το αφήσετε να κρυώσει μέσα στη φόρμα μπορεί να λασπώσει.

Σχόλια

Tα καρύδια βοηθούν και στην πνευματική συγκέντρωση τώρα στην εξεταστική!
Πολύ ωραίο και ωραιότατες οι φωτογραφίες! Θα το ξανακάνω και θα σου στείλω εντυπώσεις από το γλάσο, γιατί την πρώτη φορά δεν πρόλαβα! Άλλος το έφαγε σαν βάση παγωτού, άλλος με ..γλυκό κυδώνι και ..πάπαλα!
(Σε ευχαριστώ για τα λινκ αλλά πιο πολύ για την εύκολη και εύγευστη συνταγή!)

Κι εμένα φαγώθηκε αυθημερόν :( :) Τα παιδιά μου όταν βγάζω κέικ ή κουλουράκια στο τραπέζι φέρνουν και μια κούπα φρέσκο γάλα.
Μια φίλη έγραψε για συνταγή banana bread χωρίς αυγά, βούτυρο ή γάλα, γι' αυτούς που έχουν αλλεργίες ή προσέχουν λιπαρά και χοληστερίνη. Εμπιστεύομαι τη γεύση της, η συνταγή εδώ: http://mydinnertoday.wordpress.com/2010/01/11/banana-bread-the-healthies...

Το burger του TasteFULL στα Friday's. Δοκιμάστε το όσο είναι στο μενού: Spicy Red Pepper Relish Burger!

Να σταθεί εντός φούρνου ή εκτός; και μετά στη σχάρα να κρυώσει; Μήπως έχεις φτιάξει και την συνταγή για γρήγορο ψωμί με μπύρα; Μόνο εσένα εμπιστεύομαι, γιατί όπου κοίταξα τα περισσότερα ήταν αντιφατικά μεταξύ τους ώς προς τις ποσότητες. marmar

Εντός φούρνου με ανοικτή πόρτα. Ο φούρνος μου έχει συρόμενη σχάρα που στέκεται μόνη της και την τραβάω προς τα έξω και αφήνω έτσι όλα τα κεικ, πίτες να σταθούν ώστε να μην πάθουν σοκ ξαφνικής αλλαγής θερμοκρασίας.
Εχω τέτοια συνταγή η οποία γίνεται τέλεια και με σόδα αντί για μπύρα (δεν είχα και έβαλα το κοντινότερο που μπορούσα να σκεφτώ). Έχω φωτο έτοιμη, επομένως σε λίγες μέρες θα την ανεβάσω. Σ'ευχαριστώ που με εμπιστεύεσαι :)

Το burger του TasteFULL στα Friday's. Δοκιμάστε το όσο είναι στο μενού: Spicy Red Pepper Relish Burger!

Η συνταγή που φτιάχνω εδώ και χρόνια είναι σχεδόν όμοια, χωρίς ξηρούς καρπούς, αλλά πιό σημαντικά, με 1 αυγό μόνο.
Λέγεται "bread" στις Η.Π.Α. γιατί της φέτες συχνά της φρυγανίζουν και αλείφουν από πάνω φυστικοβούτυρο η/και μαρμελάδα. Γι 'αυτό επίσης η συνταγή θέλει ελάχιστη ζάχαρη.

Εκανα τη συνταγή το Σάββατο..είχα 3 μπανάνες που δεν τις έτρωγε κανείς (είχαν μαυρίσει απ έξω και ήταν μαλακές) και ήταν ότι έπρεπε... αν και τις γλύτωσα απο τα χέρια της μαμάς μου που πηγε να τις πετάξει, αλλά τις πρόλαβα :-)

Εγινε πολυ ωραίο και μοσχομύρισε το σπίτι.
Εκανα όμως μια ατασθαλία..Σορρυ Βικυ....δεν είχα buttermilk ή γιαούρτι (νόμιζα πως είχα γιαούρτι στο ψυγείο) κι έβαλα απλο γάλα.. σίγουρα θα επηρέασε την όλη συνταγή αυτό, αλλά εμένα μου άρεσε.
Την επόμενη φορά θα βάλω buttermilk. Πολύ ωραία συνταγή. Γευστικό και χορταστικό. Μπράβο Βικυ.

** Μαρία **

Το πως μυρίζει το σπίτι είναι εντυπωσιακό με το banana bread! Μόλις το έφτιαξα ξανά, αλλά με ό,τι είχα διαθέσιμο, δηλαδή 2 μπανάνες και 1 αχλάδι και μισό γιαούρτι κατεψυγμένο (!!!). Το ζέστανα μαζί με το βούτυρο. Έγινε πολύ νόστιμο, δεν φούσκωσε όσο αυτό της φωτογραφίας και είναι λίγο πιο υγρό, ίσως από το αχλάδι.
Πάντως έχω θρεπτικό γλυκό για να φάει ο γιός μου αύριο στο πρωϊνό του :)

Το burger του TasteFULL στα Friday's. Δοκιμάστε το όσο είναι στο μενού: Spicy Red Pepper Relish Burger!

Δεν το έχω φτιάξει ακόμα, αλλά έχω δοκιμάσει. Δοκιμάστε να ζεσταίνετε κάθε κομμάτι πριν το φάτε και αλείψτε το με λίγο βούτυρο από πάνω. Η γεύση του είναι απίστευτη!!!!

Η δοκιμή έγινε σήμερα το απόγευμα! Το σπίτι πράγματι μοσχομύρισε και εγώ αδυμονούσα να δώ το καμάρι μου έτοιμο για στόλισμα, είχα σκεφτεί μάλιστα υγρή σοκολάτα γάλακτος. Το δημιούργημα μου όμως είχε άλλα σχέδια... Μάταια περίμενα να είναι έτοιμο σε 1 ώρα στους 180 βαθμούς. Πέρασε άλλη μισή και το καλαμάκι έβγαινε με ζύμη στην άκρη του.
Με τα πολλά αποφάσισα να το βγάλω γιατί θα γινόταν παξιμάδι!
Το αποτέλεσμα ήταν ένα όχι και τόσο εμφανίσιμο κέικ, πολύ καλά ψημένο απ'έξω και υγρό μέσα... Απο γέυση ωστόσο ήταν υπέροχο!
Ιδέες & συμβουλές θα ήταν ευπρόσδεκτές!

Σε ευχαριστώ που βάζεις τη σπίθα της δημιουργικότητας στην κουζίνα μου,
Αλίκη

TasteFULL online

Follow Me on Pinterest

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας!