Μαρμελάδα αχλάδι - comme la peau d'ange!

Δεν φαντάζεστε πόσο απαλή και αρωματική είναι!

Μην παρεξηγήσετε την γαλλική έκφραση στον τίτλο. Μια γαλλίδα φίλη μου, όταν είχε δοκιμάσει μια μαρμελάδα μου -δεν θυμάμαι ποιά ήταν- είχε πει με ενθουσιασμό πως είναι τόσο απαλή "comme une culotte de velours". Μου φάνηκε περίεργος ο συσχετισμός τότε, αλλά το βελούδο και οι εκφράσεις γύρω από αυτό, είναι στην κουλτούρα των Γάλλων.

Διάλεξα μια άλλη έκφραση για να εκφράσω τη μοναδική απαλότητα αυτής της μαρμελάδας. La peau d'ange, το δέρμα των αγγέλων.

Αν δεν έχετε φτιάξει μαρμελάδα αχλάδι μόνη της, όχι σε συνδυασμό με άλλα φρούτα, να το κάνετε οπωσδήποτε. Σας περιμένει μια μεγάλη έκπληξη. Να διαλέξετε αχλάδια γλυκά και να τα αφήσετε στο ψυγείο να ωριμάσουν πολύ. Ξέρω πως αυτό είναι σε αντίθεση με το γενικό κανόνα των μαρμελάδων -πως δεν χρησιμοποιούμε πολύ ώριμα φρούτα- όμως αυτό είναι απαραίτητο, για να γίνει βελούδινη κρέμα η μαρμελάδα. Όταν λέω ώριμα, εννοώ να είναι μαλακά στο πιάσιμο αλλά λευκά, να μην έχουν κηλίδες καφέ.

Με τα φλούδια φτιάχνουμε pear honey:

Τα φλούδια και τα κουκούτσια να μην τα πετάξετε. Καλύψτε τα με νερό και βάλτε τα να σιγοβράσουν σε σκεπασμένη κατσαρόλα, όσο να μαλακώσουν πολύ. Προσθέστε νερό, όσο χρειάζεται για να μένουν σκεπασμένα. Μετά σουρώστε και κρατήστε το νερό, πετάξτε τα υπόλοιπα. Μετρήστε το νερό και προσθέστε ζάχαρη, σε ποσότητα 2 νερό, 1 ζάχαρη. Αφήστε να δέσει σε μέτρια φωτιά. Θα γίνει ένα σιρόπι, με μελί χρώμα, με εξαιρετικό άρωμα αχλαδιού και μια σύσταση αραιού μελιού. Οι Αμερικάνοι το ονομάζουν pear honey. Αν το αφήσετε να δέσει πολύ, ίσως να γίνει πιο πυκνόρευστο σαν μέλι.

Υλικά:

  • 1 κιλό καθαρισμένα αχλάδια
  • 500γρ λευκή ζάχαρη
  • 3/4 κούπας νερό
  • χυμό μισού λεμονιού

Εκτέλεση:

Κόβετε σε κομμάτια τη σάρκα του αχλαδιού και βάζετε σε κατσαρόλα, μαζί με το χυμό λεμονιού και το νερό. Βάζετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά ώσπου να διαλύονται.

Προσθέστε τη ζάχαρη, ανακατέψτε και δυναμώστε τη φωτιά. Αφήστε να βράσει για 20 περίπου λεπτά. Με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιείστε τη μαρμελάδα στην κατσαρόλα ή περάστε την σε ένα μύλο λαχανικών. Συνεχίστε το βράσιμο για άλλα 10λεπτά και ελέγξτε το δέσιμό της.

Βάλτε μια μικρή ποσότητα σε παγωμένο πιατάκι και χωρίστε τη στη μέση. Αν δεν τρέχουν υγρά και μένει κενό τότε είναι έτοιμη.

Γεμίζετε καυτά αποστειρωμένα βάζα με την καυτή μαρμελάδα, κλείνετε με τα καπάκια και αφήνετε να κρυώσει στον πάγκο της κουζίνας όλη νύχτα. Είναι επιτυχημένη η αποστείρωση, όταν τα καπάκια καμπυλώσουν προς τα μέσα, όταν έχουν κρυώσει τα βάζα.

Πως αποστειρώνω τα γυάλινα βάζα :

Πλύντε και στραγγίξτε τα βάζα από τα νερά. Μην τα σκουπίσετε. Τοποθετείστε τα στη σχάρα του προθερμασμένου φούρνου στους 100 βαθμούς και αφήστε τα μέχρι να δείτε ότι δεν έχουν καμμία σταγόνα νερού επάνω τους. Λίγο πριν αρχίσετε το γέμισμα, βάλτε και τα καπάκια στο φούρνο, πλυμμένα και βρεγμένα. Αυτά δεν πρέπει να μένουν για πολλή ώρα στο φούρνο, γιατί χαλάει το ελαστικό δαχτυλίδι που έχουν εσωτερικά. Όταν είναι τελείως στεγνά είναι έτοιμα. Γεμίζω πάντα καυτά βάζα με καυτό περιεχόμενο, κλείνω πολύ προσεκτικά με τα καυτά καπάκια και αφήνω να κρυώσουν.

 

Σχόλια

Πολύ ωραία φαίνεται κι αυτή η μαρμελάδα: το ωραίο είναι ότι εγώ δεν πολυτρωω μαρμελάδες αλλά τρελαίνομαι να φτιάχνω. Να πω ότι σου έχω κανει μια ερώτηση στην μαρμελάδα μανταρίνι, για την ποσότητα του νερού, αν θυμηθείς και όταν έχεις καιρο μπορείς να το κοιτάξεις;

Βίκυ, φαντάζομαι η φίλη σου δεν θα σου είπε αυτό, γιατί culot είναι το θράσος (αν και σκέφτομαι ορισμενους θρασείς που έχουν βελούδινο θράσος , ε; :) ) αλλά culotte de velours και μάλιστα το πιο πιθανό είναι να σου είπε le petit/le doux Jésus en culotte de velours που νομίζω ότι είναι ακόμη πιο πλήρης η παρα πολύ εύγλωττη εκφραση: την ακούω συχνά και για κρασιά!

ευχαριστώ και πάλι, πιο πολύ ακόμη κι από τις καταπληκτικές σου συνταγές, ο Κύρος Γρανάζης μέσα μου λατρεύει τις τεχνικές που δίνεις, τους νεωτερισμούς (οπως αυτή η ζύμη τάρτας προχτες) και τις εξηγήσεις που ανάγονται στην φυσικοχημεία!

:) Δεν θυμάμαι ποιά μαρμελάδα της έδωσα για να κρίνω αν το φρούτο είχε ένταση, δηλαδή θράσος! Πολύ πιθανότερο βρίσκω το δεύτερο σενάριο, γι'αυτό διορθώνω το κείμενο :) :) :)
Σου απάντησα στο μανταρίνι, δες το.
Κι εγω έχω ένα λαμπάκι που ανάβει στο κεφάλι μου μόλις βρίσκω τις συνδέσεις στα υλικά και τα αποτελέσματα. Προτιμώ να καταλαβαίνω και να βάζω τάξη στο χάος των συνταγών. Ιδανικά θέλω να έχω ένα χάρτη στο μυαλό μου και δοκιμασμένους δρόμους για να οδηγηθώ εκεί που επιλέγω. Μακάρι να καταφέρω να το κάνω αληθινό στο TasteFULL!

Το burger του TasteFULL στα Friday's. Δοκιμάστε το όσο είναι στο μενού: Spicy Red Pepper Relish Burger!

Πραγματικα βελούδινη φαίνεται αυτή μαρμελάδα. Θα τη δοκιμάσω σίγουρα. Δεν έχω ξαναφτιάξει μαρμελάδα με την προσθήκη νερού. Μου αρέσει και η ιδέα για το σιρόπι.
Σκέφτομαι να φτιάξω ένα cheesecake με βάση brownies στην λευκη κρέμα που θα βάλω από πάνω να ρίξω λίγο από το σιρόπι σου και τέλος να βάλω την μαρμελάδα και ενα καραμελωμένο αχλάδι για διακόσμηση. Τι λες? Θα κάθεται ωραία αυτή η μαρμελάδα ή είναι πολυ ρευστή και θα πρέπει να βάλω άλλη πιο συμπυκνωμένη όπως αυτή που φτιάχνω

ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Το νερό δεν είναι πολύ, είναι όσο χρειάζεται για να βράσει το αχλάδι. Δεν είναι λεπτόρευστη μαρμελάδα, στέκεται μια χαρά.
Πολύ ωραίος ο συνδυασμός! Το σιρόπι έχει ένταση, θα ταιριάξει με την κρέμα.
Σκέφτομαι μήπως έρθει σε αντίθεση η αλμύρα του φιλαδέλφεια, έχει μεγάλη περιεκτικότητα στα υλικά της κρέμας;

Το burger του TasteFULL στα Friday's. Δοκιμάστε το όσο είναι στο μενού: Spicy Red Pepper Relish Burger!

Δεν θα βάλω φιλαδέλφεια αλλά mascarpone ή ricotta και το σιρόπι εννοούσα να το ανακατέψω μέσα στην κρέμα και όχι να το ρίξω από πάνω, λάθος έκφραση δικιά μου. Εχω μερικες συνταγες για κρεμα cheesecake που βάζουν χυμό ή λικερ. Γι αυτό σκεφτηκα να βάλω λιγο από το αρωματικό σου σιρόπι. Θα φτιαξω την μαρμελάδα και το σιρόπι και θα δω

ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Το κατάλαβα σε δεύτερη ανάγνωση και διόρθωσα την απάντηση.
Εκανα την torta di ricotta προχθες, που στην ουσία είναι ένα cheesecake φούρνου, με 700γρ ανθότυρο και 300γρ φιλαδέλφεια και την αλμύρα του την ένοιωθα κυρίαρχη. Θα βάλω σε λίγο φωτογραφία από το σιρόπι, έχω ένα θεμα με τον υπολογιστή και καθυστέρησα.

Το burger του TasteFULL στα Friday's. Δοκιμάστε το όσο είναι στο μενού: Spicy Red Pepper Relish Burger!

Μόνο η βάση θα είναι ψημένη. Τίποτα άλλο. Η βάση παίρνει αρκετες παραλλαγες περαν του κλασσικου τριμμένου μπισκότου. Αν και εσύ τα ξέρεις αυτά. Δεν θα είναι cheesecake φούρνου. Ανυπομονώ να δω την συνταγή για την torta di ricotta. Γιατι ένιωσες την αλμύρα τόσο έντονη? Δεν έβαλες κάποιο λικερ? Μόνο τυριά είχε? Μην μου απαντήσεις θα καταλάβω όταν θα βγάλεις την συνταγή.
Σίγουρα θα είναι διαφορετική.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Ωραία φωτογραφία είναι η κεντρική!

Εφτιαξα και τη μαρμελάδα και το σιρόπι. Η μαρμελάδα πραγματικά βελούδινη. Η φωτογραφία που σου έστειλα δεν είναι από την συγκεκριμένη μαρμελάδα αλλά άλλη φτιαγμένη σε αρτοπαρακευαστη. Υπάρχει διαφορα στην υφή. Αυτό όμως που μου άρεσε πολύ ήταν το άρωμα του σιροπιού. Γιατι όμως το χρώμα του μου βγήκε τόσο σκούρο σε αντίθεση με το δικό σου?

ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Ναι τις είδα και μετά είδα αυτό το σχόλιο. Πράγματι βγήκε σκούρο, σαν θυμαρίσιο μέλι :) Μήπως ανέβασες τη φωτιά πάνω από μέτρια και πήρε χρώμα η ζάχαρη; στη γεύση φαίνεται καραμέλα περισσότερο;

Το burger του TasteFULL στα Friday's. Δοκιμάστε το όσο είναι στο μενού: Spicy Red Pepper Relish Burger!

Οχι η γεύση του είναι τέλεια. Ελαφρυ σιρόπι με άρωμα αχλαδιου. Δεν έχει καραμελώσει. Είναι πιο λεπτορευστο απο μέλι.Το έβραζα σε χαμηλη φωτια για πολλή ώρα όμως. Άργησε όμως να δέσει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Καλημέρα Βίκυ
Έβαλα μπρος την όλη επιχείρηση, και, ομολογώ, πιο πολύ με προκάλεσε η ιδέα του σιροπιού. Να ρωτήσω όμως κάτι: όταν λες να μετρήσουμε το νερό και να βάλουμε μισή ποσότητα ζάχαρη, αναφέρεσαι σε όγκο ή σε βάρος; Για το νερό δεν υπάρχει διαφορά, αλλά για την ζάχαρη υπάρχει.

Σε όγκο αναφέρομαι, 2:1 :)

Το burger του TasteFULL στα Friday's. Δοκιμάστε το όσο είναι στο μενού: Spicy Red Pepper Relish Burger!

Ευχαριστώ.
Τώρα γνωρίζω: στην δοκιμή μου τοπ έκανα με 1:2 αλλά σε βάρος. Εχει σημασία; Θέλω να πω αφού το δέσιμο είναι να φτάσει σε επιθυμητή πυκνότητα, αυτό δεν γίνε΄ται έτσι κι αλλιώς απλώς παίρνει πιο λίγη ώρα με πιο πολλή ζάχαρη; Μπορεί να λεω βλακείες...
Το σιρόπι/μέλι πολύ ωραίο, για γιαούρτια κλπ. Η μαρμελάδα επίσης: της πρόσθεσα μια φλούδα από βιολογικό λεμόνι και μισό λοβό βανίλιας, που έδωσαν διακριτικό άρωμα -το αχλάδι υπερισχύει- κι έγινε όνειρο. Απλώς ... έμπασε: πολύ λίγη ποσότητα βγήκε για ένα κιλό καθαρισμένου φρούτου!

Σωστά τα κατανοείς. Με περισσότερη ζάχαρη θα χρειαστεί λιγότερη ώρα βρασμού για να δέσει το σιρόπι. Αντί για 500νερό και 200 ζάχαρη έβαλες 250γρ, δεν πειράζει.
Το σιρόπι θα δίνει διακριτικό άρωμα μέσα σε κρέμες, πανακότα, παγωτά, μπορεί να γίνει γρανίτα, μπορεί να ενωθεί με σοκολάτα για να γίνει σιρόπι κλπ

Το burger του TasteFULL στα Friday's. Δοκιμάστε το όσο είναι στο μενού: Spicy Red Pepper Relish Burger!

Α πολύ ωραία η ιδέα για γρανίτα! Ευχαριστώ, Βίκυ, και καλή εβδομάδα!

Καλή εβδομάδα και καλή δύναμη!

Το burger του TasteFULL στα Friday's. Δοκιμάστε το όσο είναι στο μενού: Spicy Red Pepper Relish Burger!

TasteFULL online

Follow Me on Pinterest

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας!